Klant aan het woord: Coenradie

Klant aan het woord: Coenradie

Dat meten een cruciaal en veelzijdig vakgebied is, bewijst Ingenieursbureau Coenradie uit Oirschot. Met deskundige mensen en geavanceerde technieken brengen zij grote en kleine objecten tot op de millimeter nauwkeurig in kaart. Voor het verplaatsen van mensen en meetapparatuur maken ze onder andere gebruik van de Volkswagen ID.Buzz. De eerste van de in totaal vijftien ging begin 2023 de weg op.

Zorgeloos rijden

Elektrisch rijden is voor Wouter Coenradie vertrouwd terrein. Zelf rijdt hij sinds 2018 een Tesla Model X en ook zakelijk heeft hij enkele wagens van dit merk rondrijden. “We doen vrij lang met onze auto’s”, legt hij uit. “Ik betaal liever iets meer zodat ik een jaar of tien zonder problemen kan rijden. Bij ons gebruik – rond de 20 à 25.000 kilometer per jaar – gaat dat prima, mits je voor een degelijke auto kiest.” Die ‘degelijke auto’ is in dit geval de Volkswagen.

Geduld

Momenteel rijdt de buitendienst van Ingenieursbureau Coenradie in Caddy’s en Transporters, allemaal op diesel. Gezien zijn eigen positieve ervaringen wilde Wouter de overstap maken naar elektrisch, dus informeerde hij geregeld bij Den Engelsen naar de opties bij Volkswagen. “Ik heb veel geduld moeten hebben, want voor mij stond vijf jaar geleden al vast dat ik geen nieuwe diesels meer wilde kopen. Toen Volkswagen uiteindelijk de ID-Buzz aankondigde, heb ik er meteen acht besteld.”

Blikvanger

Die eerst in Coenradie-huisstijl gewrapte ID.Buzz is sinds begin dit jaar in gebruik, en dat bleef niet onopgemerkt. “Mijn LinkedIn-post met foto van de auto leverde binnen 3 dagen meer dan 25.000 views op”, vertelt Wouter, nog altijd enigszins verbaasd. “En ook op straat trekt ‘ie veel aandacht. Op parkeerplaatsen stappen mensen soms uit om de auto van dichtbij te bekijken. Laatst stond er zelfs een koerier hier voor het pand selfies te maken met onze ID-Buzz.”

Streepje voor

Het enthousiasme voor deze elektrische Volkswagen gaat verder dan alleen het uiterlijk. “Enkele opdrachtgevers kwamen direct met de vraag of wij de jongens die bij hen aan het werk zijn, ook een ID.Buzz konden meegeven. Voor een laadpaal op de bouwplaats zou worden gezorgd. Als leverancier heb je dus duidelijk een streepje voor als je elektrisch rijdt. Voor mij is dat een duidelijk signaal dat de markt hier echt aan toe is.”

Overtuigd

De komende tijd worden de Caddy’s en Transporters van Ingenieursbureau Coenradie één voor één vervangen door een ID.Buzz. “Sommige jongens staan erom te springen, anderen kijken het liever nog even aan. Voor mij beide prima”, aldus Wouter. “Ik geef ‘m voorlopig alleen mee aan jongens die er zin in hebben.” De eerste ID.Buzz is nog niet aan iemand toegewezen, alhoewel… “Degene die er nu in rijdt, heeft al laten weten dat ik ‘m wat hem betreft niet meer terugkrijg.”

“Je merkt dat de markt hier echt aan toe is”


Ontwikkeling

Dat een elektrische auto superfijn rijdt, daar kan Wouter over meepraten. “Het rijdt vlot, stil en heel comfortabel. En we staan pas aan het begin. Je hebt tegenwoordig hele goede verbrandingsmotoren, maar aan de ontwikkeling daarvan wordt al 100 jaar gewerkt. De elektromotor is pas net in opkomst en nu al op heel veel vlakken beter. Kun je nagaan hoe dat over tien-twintig jaar zal zijn. ”

Opladen

Elektrisch rijden is voor Wouter dus absoluut the way to go. Maar hoe zit het dan met tanken? “Dat vragen alleen de mensen die zelf nog niet elektrisch rijden”, verzucht Wouter. “De auto geeft zelf ruim op tijd aan wanneer je moet laden en ook waar je dat kunt doen. Kom je met een elektrische auto stil te staan, dan heb je als bestuurder echt heel veel waarschuwingen genegeerd. Al moet ik wel zeggen dat mijn Tesla daarin iets conservatiever is dan de ID.Buzz. Daar moet ik nog wel een beetje aan wennen.”

Infrastructuur

Laadpunten zijn er volgens Wouter ook meer dan genoeg. “Bij aankomst op kantoor leg je je auto aan de lader en de zonnepanelen op het dak doen de rest. Maar ook door het land en bij collega’s in de wijk wordt de infrastructuur steeds beter. En waar dat niet zo is, voorzien wij desnoods in een laadpunt aan huis.” Wouter voorziet dan ook geen problemen als op termijn alle buitendienstmedewerkers elektrisch rijden. “En als klanten op locatie oplaadpunten gaan faciliteren al helemaal niet.”

Software

Naast alle positieve geluiden klinkt er toch ook wel een kritische noot. Want hoe enthousiast Wouter ook is over de ID.Buzz, op de bediening ervan valt wat hem betreft nog een wereld te winnen. “Bij de ontwikkeling van de auto is Volkswagen helemaal bij 0 begonnen, maar de software en app zijn hetzelfde als bij de Caddy. Dat past niet bij een elektrisch voertuig. Alle functies zitten er wel op, maar het kost veel tijd en moeite om ze te vinden. Het is niet intuïtief. En van mijn Tesla weet ik dat het wel mogelijk is. Ik las dat Volkswagen daar de komende jaren flink in gaat investeren, dus ik verwacht wel dat het goed komt. Maar als de jongens straks iets op te merken hebben over de ID-Buzz, dan is het waarschijnlijk dat.”

Ervaringen uitwisselen

Het wachten is nu op de uitlevering van de volgende zeven wagens; als het goed is in het tweede kwartaal van dit jaar. “Mijn contactpersoon bij Den Engelsen, Harry Broers, gaat dan een ochtend met alle rijders bij elkaar zitten voor instructie en tips. We maken ook een groepsapp aan om tips en ervaringen uit te wisselen. Zo hebben we dat ook gedaan bij onze elektrische personenwagens en dat werkt heel goed.”

Onverkoopbaar

Ondanks de grote investering ziet Wouter de transformatie van zijn wagenpark met veel vertrouwen tegemoet. “Als je eenmaal om bent, wil je echt nooit meer anders. Stel je eens voor dat elektrisch rijden nu de norm was, en je moest een dieselmotor aan de man zien te brengen. Inclusief bijbehorende herrie, luchtvervuiling, stank, dure brandstof en hoge onderhoudskosten – je kreeg het nooit meer verkocht.”

Coenradie 2
Coenradie 3
Meld je aan voor onze nieuwsbrief