Collega's vertellen: Frank (Driver Trainer)

Collega's vertellen: Frank (Driver Trainer)

“BIJ DEN ENGELSEN BEN JE ECHT EEN DEEL VAN DE FAMILIE”

Vrachtwagenchauffeurs die staan te trappelen om de schoolbanken in te gaan? Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, Frank, Driver-Trainer bij Den Engelsen Bedrijfswagens, maakt het dagelijks mee. “Chauffeurs zijn doeners, en verplichte trainingen zijn over het algemeen ontzettend saai”, verklaart hij de gebruikelijke tegenzin. “Maar wij doen het anders.” Wat is het geheim van Den Engelsen op het gebied van rijtraining? En welke rol speelt Frank hier zelf in? 

Een unicum

Sinds 2022 heeft Den Engelsen Bedrijfswagens, als enige MAN-dealer in Nederland, een eigen Driver Academy. Chauffeurs kunnen er terecht voor allerlei praktische, CCV-gecertificeerde trainingen die meetellen voor vakbekwaamheid. Ze worden speciaal voor Den Engelsen door Frank ontwikkeld, specifiek voor MAN-trucks, en verzorgd vanuit zijn persoonlijke ervaring als beroepschauffeur en rij-opleider.

Beginnen

Bij elke nieuwe vrachtwagen die door Den Engelsen wordt uitgeleverd, hoort een 1-op-1 instructiedag voor de chauffeur. Deze bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Doel is ervoor te zorgen dat de chauffeur alle opties en veiligheidssystemen leert gebruiken. Frank neemt hierover zelf contact op met de klant, al zijn ze hem steeds vaker voor. “Dan bellen ze zelf al om te vragen wanneer de training kan worden ingepland”, vertelt hij lachend. “Ze staan echt te trappelen om te beginnen.”

Interactief en praktisch

Om de basiskennis onder de knie te krijgen, hebben deelnemers via hun telefoon toegang tot het instructieboekje en volgen ze een e-learning. Beide zijn specifiek ontwikkeld voor het model truck waar ze op rijden. Op afstand houdt Frank de voortgang in de gaten en stuurt hij bij waar nodig. Ter afsluiting maken ze een toets.

“Op de trainingsdag zelf gaan we zo veel mogelijk interactief en praktisch aan de slag” vertelt Frank enthousiast. “Chauffeurs zijn doeners. Ze hebben een vrij beroep. Die zet je niet zeven uur in een zaaltje om naar een instructeur te luisteren. Wij laten ze juist zo veel mogelijk dingen zelf uitproberen en ervaren in hun eigen vrachtwagen.”

MAN

Al snel na de start van de Driver Academy ontstond het idee om het lesprogramma uit te breiden met andere praktische trainingen. “We willen dat klanten bij ons terechtkunnen voor de complete 35 uur nascholing die een beroepschauffeur elke twee jaar moet volgen”, aldus Frank. “Maar dan wel gericht op de MAN én op onderwerpen waar een chauffeur écht op bijgepraat moet worden; ontwikkelingen uit de dagelijkse praktijk.”

Interactief

Nauwelijks één jaar na de start ligt er al een gevarieerd lesprogramma met trainingen voor onder meer het nieuwe camerasysteem OptiView, de digitale tachograaf, rij-optimalisatie en veilig werken. Inhoudelijk wordt zo veel mogelijk afgestemd op de deelnemers van het moment, bijvoorbeeld internationaal transport of gevaarlijke stoffen. Soms wordt ook een externe expert uitgenodigd, zoals de leverancier van laadkleppen die uitleg geeft over hoe je bepaalde storingen zelf kunt verhelpen.

Interactie en maatwerk tijdens de training zijn belangrijke onderdelen van het succes, weet Frank. “Chauffeurs kunnen over hun eigen ervaringen vertellen, de dingen waar ze tegenaan lopen. Ik beantwoord hun vragen en zorg dat ze het geleerde direct in de praktijk kunnen toepassen. De lesdag vliegt voorbij, ook dankzij de gemoedelijke sfeer die er heerst. Het is hier echt chauffeurs onder elkaar.”

Enthousiast en gemotiveerd

Je hoeft maar een paar minuten met Frank te praten om te weten dat de rol van Driver Trainer hem op het lijf geschreven is. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. “Mijn agenda is bomvol en het zijn soms lange dagen, maar ik krijg hier zó veel energie van. Dat komt vooral door de feedback van cursisten. Sommigen zijn aan het begin wat sceptisch, vooral de meer ervaren chauffeurs. Maar aan het eind van de dag zijn ze vaak laaiend enthousiast. Ik hoor regelmatig: ‘Dit is eindelijk een training waar ik écht wat aan heb’. Kijk, daar doe ik het voor.”

Ook de feedback van collega’s geeft een boost aan Franks motivatie. Hij ziet het dan ook als een groot voordeel dat hij deel uitmaakt van het dealerbedrijf. “Bij Den Engelsen ben je echt een deel van de familie, je trekt samen op. Iedereen is betrokken en gemotiveerd om de klant vooruit te helpen. En wat je doet, wordt gezien. Ook door Michel den Engelsen, de directeur. Hij spreekt regelmatig persoonlijk zijn waardering uit.”

Denken in oplossingen

Den Engelsen is volgens Frank dan ook geen ‘gewoon’ bedrijf. “Het is een jonge en ambitieuze club met de blik nadrukkelijk op de toekomst gericht. We zijn niet bang om stappen te zetten en iets nieuws te beginnen. Dat merken onze klanten ook. We denken in oplossingen en voeren die ook meteen uit. Daar zit onze kracht.”


Ook bij ons werken? Bekijk onze vacatures!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief