Collega's vertellen: Joey (Voorman Zware Bedrijfswagens)

Collega's vertellen: Joey (Voorman Zware Bedrijfswagens)

“Ik wil wel zelf blijven sleutelen”

Van brommers naar trailers en uiteindelijk een BBL-opleiding bij een dealergarage: Joey volgde zijn eigen route en kwam er ver mee. Momenteel werkt hij als voorman zware bedrijfswagens bij de Den Engelsen vestiging in Venlo, maar hij trekt nog dagelijks zijn overall aan.

Zelf uitvogelen

Als jong gastje was Joey al fanatiek in de weer met brommers. Toch stond voor hem toen nog niet vast dat hij van sleutelen ooit zijn beroep zou maken. School was niet zijn hobby en na de middelbare besloot hij dan ook een andere weg in te slaan. Op zijn zestiende ging Joey aan de slag in de werkplaats van een transportbedrijf.

“Daar sleutelde ik vooral aan trailers. De meeste jongens willen alleen maar trucks, maar juist bij de trailers heb ik heel veel geleerd. Het was geen dealerwerkplaats, dus we moesten alles zelf uitvogelen.”

Alsnog behaalde Joey zijn papieren voor eerste monteur en technisch specialist. “Met al wat ervaring op zak ging me dat veel beter af. Wat ik op school leerde, ging gelijk op met wat ik in de werkplaats deed. Dat werkte voor mij. Zo zou het eigenlijk voor iedereen moeten zijn.”

Slimmer

Nadat Joey ook de truck-kant mee had opgezet, viel de uitdaging een beetje weg. Op het juiste moment kwam hij via een oud-collega in contact met Den Engelsen. “Hier is juist alle documentatie van de wagens voorhanden. Dat sprak me aan, want zo kun je veel makkelijker diagnoses stellen. Maar ik heb wel ontzettend moeten wennen.”

Wat er dan zo anders was? Joey schiet in de lach: “Voor mijn gevoel werd alles voorgekauwd, zelfs de manier waarop je een reparatie moet uitvoeren. Ik had juist geleerd problemen zelf op te lossen met logisch nadenken, dus in het begin vond ik mezelf slimmer dan de rest. Maar inmiddels weet ik dat ik hier juist nog heel veel kan leren, vooral over de MAN. Dus we vullen elkaar perfect aan.”

Leermeester

Door een samenloop van omstandigheden kreeg hij Joey een paar maanden geleden de kans om voorman te worden. Vanuit die functie begeleidt hij nu BBL’ers. Zijn brede algemene technische kennis komt hem hierbij goed van pas.

“Ik vind het leuk om mensen iets te leren. En dan liefst op de manier waarop ik het ook heb geleerd; door zelf na te denken. Dus niet alles meteen uit handen nemen als het niet lukt. Dat kost veel tijd en die is er helaas niet altijd, maar ik denk wel dat het dé manier is om iets te leren.”

Positieve sfeer

Door de jaren heen heeft Joey al veel BBL’ers zien komen. Vaak komen leerlingen daarna in vaste dienst. Waarom? “Omdat we hier echt een fijne, positieve sfeer hebben in de werkplaats. Iedereen gaat goed met elkaar om en we spreken elkaar op een normale manier aan, zonder gescheld of gestress. Ook als het druk is, zoals nu. En we maken regelmatig tijd voor iets leuks; een feestje of een barbecue hier in de werkplaats.”

Joey heeft het nog altijd enorm naar zijn zin bij Den Engelsen: “Het is gewoon fijn werken met de jongens hier, ik kan met hen lezen en schrijven. Zelf sleutel ik zo veel mogelijk mee en dat wil ik blijven doen. Daarom ben ik ook voorman geworden en geen werkplaats chef. Het sleutelen geeft me het gevoel dat ik iets gedaan heb op een dag. Zonder dat zou ik me niet zo voldaan voelen.”

Ook bij ons werken? Bekijk onze vacatures!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief