Klant aan het woord: Gemeente Roermond

Klant aan het woord: Gemeente Roermond

Roermond wordt gekenmerkt als een mooie stad aan het water waar veel te beleven is. Deze ambitieuze gemeente telt inmiddels een kleine 60.000 inwoners en beschikt over één van grootste attracties van Nederland: de Designer Outlet Roermond. Met ruim 8 miljoen bezoekers per jaar, ambieert gemeente Roermond een hoog niveau van de openbare ruimtes. Om ervoor te zorgen dat de hele stad er uitziet om door een ringetje te halen, heb je goede bussen nodig. Hoogwaardige bussen die volledig zijn geëind op de werkzaamheden die werknemers moeten uitoefenen. Dit bleken 7 MAN TGE’s te zijn.

Kleinschalig onderhoud
De nieuwe bussen worden met name ingezet voor gemeentelijk werk in de breedste zin van het woord, vertelt Dennie Nelissen. Hij en zijn collega Bram van Dijk zijn opzichters van gemeente Roermond en verantwoordelijk voor de aanschaf van de 7 nieuwe aanwinsten die dagelijks door de stad rijden. ‘We gebruiken ze met name voor kleinschalig onderhoud, zoals klachten die binnenkomen in de openbare ruimtes, maar ook op de sportvelden en voor de bomenploeg. Er zijn er vijf gekocht voor algemene wijkdiensten en daarnaast hebben we een bomenploeg-bus en een sportploeg-bus aangeschaft’.

Beleidsmatig vervangen
Met bussen van ruim 10 jaar oud, was het geen kwestie van of, maar wanneer de bussen ermee op zouden houden. ‘Het was eigenlijk puur beleidsmatig dat we de bussen gingen vervangen. Ze waren gewoon echt op. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze medewerkers hun werkzaamheden goed kunnen uitoefenen. En daarvoor hebben ze gewoon goed materieel hebben, waaronder een fatsoenlijke bus’.

Race tegen prijs en kwaliteit
Als overheid hoor je bepaalde zaken boven een bepaald bedrag Europees aan te besteden. Via de raad moet daar krediet voor worden aangevraagd. ‘Het is best een ingewikkeld verhaal, maar waar het om draait is dat er van tevoren een lijst word opgesteld met diverse criteria waar de bussen aan moeten voldoen. Hier kunnen bedrijven zich op inschrijven en op basis van de opgestelde eisen rolt daar een beste keuze uit. In dit geval was dit Den Engelsen. Zij kwamen zowel op prijs als op kwaliteit naar voren als beste koop’, antwoord Bram.

‘Den Engelsen kwam zowel op prijs als op kwaliteit naar voren als de beste koop’

Unaniem MAN
Ondanks de Europese aanbesteding, hebben ze hun medewerkers vanaf het eerste moment betrokken bij het hele traject. Ze waren vrij om al hun wensen en verwachtingen uit te spreken. In eerste instantie hadden ze geen merkvoorkeur, maar er was een moment dat hier verandering in kwam. Uit de diverse inschrijvingen bleken een aantal merken potentie te hebben. ‘Onze medewerkers mochten in de verschillende merken een proefrit maken en moesten daar vervolgens allemaal individueel een rapportje over invullen. Hieruit bleek unaniem dat MAN de voorkeur had.’

Geoliede machine
Hoewel ze weinig invloed konden uitoefenen op zowel de keuze voor MAN als Den Engelsen, kijken ze erg tevreden terug op het gehele proces. ‘Van aankoop tot aflevering verliep het als een geoliede machine. We zijn echt uitstekend geholpen, ik kan niet anders zeggen. De communicatie was goed, helder en eerlijk. Er is werkelijk niets beloofd wat niet nagekomen kon worden. En dat is heel belangrijk.’

Dennie is met name erg te spreken over de werkwijze. ‘Wat ik zelf vooral echt heel fijn vond waren de korte lijntjes, ze waren heel nauw betrokken en stonden dicht bij ons. Ze waren makkelijk te bereiken, op elke vraag kreeg ik snel een reactie. Je merkt gewoon echt dat ze er werk van hebben gemaakt en hun uiterste best deden. Ik vond dat echt heel prettig. Ook waren het gewoon stuk voor stuk leuke gasten, heel fijn in de omgang. Eigenlijk alleen maar complimenten.’

KBK Carrosserie
Doordat de bussen voor diverse doeleinden werden ingezet, bracht Den Engelsen ze in contact met een opbouwer in de buurt, KBK Carrosserie. Dit naar grote tevredenheid van gemeente Roermond. ‘Het ging perfect! Onze medewerkers kregen alle ruimte om hun wensen uit te spreken en mochten tot op detailniveau meedenken. Ook klikte het onderling goed, door hun technische achtergrond begrepen ze echt elkaars taal. Hierdoor zijn de bussen volledig naar wens ingericht en weten ze precies waar alles zit en hoe alles werkt’.

Meedenken als toverwoord
‘Meedenken, ik denk dat dat wel het toverwoord was bij ons’, zegt Dennie wanneer het gaat over de samenwerking. Ze hielpen elkaar, vanaf het eerste gesprek tot aan de aflevering. ‘Onze samenwerking stond echt in het teken van elkaar helpen en aanvullen. Zo moesten er bijvoorbeeld op één dag 5 bussen bij ons worden afgeleverd. We hebben toen drie personen die kant op gestuurd, zodat zijzelf niet zes krachten moesten missen. Andersom deden ze zulke dingen ook voor ons’.

‘De communicatie was goed, helder en eerlijk. Er is werkelijk niets beloofd wat niet nagekomen kon worden.’

Trotse medewerkers
Het rijden in diverse bedrijfswagenmerken is uiteindelijk niet voor niets geweest. Hiermee hebben ze echt een stempel op de keuze kunnen drukken en is het gevoel van betrokkenheid enorm toegenomen. Toen duidelijk werd dat de keuze was gevallen op MAN, voelde dit voor onze medewerkers overweldigend. ‘Ze zijn echt ongelofelijk trots, blij en zuinig op de nieuwe bussen. Het is voor hun ook echt een reset geweest. Vanaf nu worden de bussen netjes gepoetst!’

Meld je aan voor onze nieuwsbrief