Uitstel en Versoepelingen voor voertuigen in Eindhoven

Uitstel en Versoepelingen voor voertuigen in Eindhoven

EINDHOVEN - Voor eigenaren van oudere dieselpersonenauto’s en bepaald vrachtverkeer is er goed nieuws: voorlopig blijven de regels voor het centrum van Eindhoven ongewijzigd. De strengere milieuregels voor vervuilende voertuigen worden uitgesteld in afwachting van landelijke wetgeving.

De gemeente Eindhoven heeft besloten de geplande aanscherping van de milieuzone deels uit te stellen. Eind vorig jaar ontvingen bijna tweeduizend eigenaren van oudere diesels een brief dat hun voertuigen vanaf 1 januari 2025 niet meer welkom zouden zijn binnen de milieuzone, het gebied binnen de ring. Dit besluit wordt nu uitgesteld.

Ook voor de bestuurders van nieuwere vracht- en bestelwagens is er positief nieuws. Hoewel de eis blijft dat deze voertuigen vanaf 1 januari 2025 elektrisch moeten zijn om de milieuzone binnen te mogen, zijn er versoepelingen en ontheffingen mogelijk. De invoering van deze regels zal geleidelijker en soepeler plaatsvinden, aldus de gemeente.

Deze aanpassingen zijn deels het gevolg van landelijke wetgeving die nog in ontwikkeling is en deels een reactie op de vele bezwaren van bewoners en ondernemers. De gemeente wil hen tegemoetkomen en heeft daarom de oorspronkelijke plannen herzien.

Meer tijd voor ondernemers

Een van de versoepelingen houdt in dat vrachtwagens met een eerste toelatingsdatum tussen 1 januari 2017 en 31 december 2019 nog tot 1 januari 2028 de milieuzone in mogen. Dit geldt voor Euro 6 bakwagens (N2- en N3-voertuigen boven de 3500 kilo). Hierdoor krijgen ondernemers meer tijd om hun huidige wagenpark af te schrijven en geleidelijk over te stappen op elektrische voertuigen. Ongeveer 30 procent van de in Eindhoven geregistreerde vrachtauto’s valt in deze categorie.

Geen minimale emissieklasse voor ontheffingen

Daarnaast stelt Eindhoven geen minimale emissieklasse-eisen aan bestelauto’s of vrachtwagens voor het verkrijgen van een ontheffing tegen betaling. Dit betekent dat ook oudere dieselvoertuigen toegang kunnen krijgen tot de milieuzone als een ontheffing wordt aangevraagd. Deze maatregel is bedoeld om bewoners en ondernemers tegemoet te komen die bang zijn dat klanten of dienstverlenende bedrijven anders niet meer langs kunnen komen.

Voorlichting en waarschuwingen

Later dit jaar ontvangen voertuigbezitters meer informatie over de nul-emissiezone en de manier waarop ontheffingen kunnen worden aangevraagd. De eerste vier maanden na de invoering zullen alleen waarschuwingen worden gegeven om iedereen de kans te geven aan de nieuwe regels te wennen. Daarna zal de gemeente handhaven.

Voor onze klanten betekent dit dat ze voorlopig nog gebruik kunnen maken van hun dieselvoertuigen in Eindhoven, terwijl ze zich voorbereiden op de overstap naar elektrische voertuigen. Dit uitstel en de versoepelingen bieden extra tijd en flexibiliteit, wat goed nieuws is voor iedereen met een dieselvoertuig in het wagenpark.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief