Collega's vertellen: Miguel (Accountmanager Bedrijfswagens)

Collega's vertellen: Miguel (Accountmanager Bedrijfswagens)

“Je voelt de betrokkenheid en waardering van je collega's”

Als je Miguel (30) een jaar geleden had verteld dat hij nu accountmanager Bedrijfswagens zou zijn bij Den Engelsen, had hij je waarschijnlijk niet geloofd. Toch is dat wat hij sinds begin dit jaar doet, vanuit de vestiging in Nijmegen om precies te zijn. Een hele ommezwaai dus, maar vooral een stap waar Miguel nog elke dag blij van wordt. 

Een baan in de automotive

“In mijn vorige baan binnen de uitzendbranche miste ik de uitdaging”, vertelt Miguel. “Via LinkedIn zag ik de vacature bij Den Engelsen en die sprak me meteen aan. Zelf ben ik namelijk best een autofreak én ik heb acht jaar ervaring in sales. Ook las ik dat je de vrijheid krijgt om je eigen agenda in te delen en je rayon te leiden. Dat is precies wat ik zocht, dus toen heb ik gesolliciteerd.”

Na een positief verlopen sollicitatieprocedure kon Miguel in april van dit jaar beginnen. “De introductie was echt top. In mijn eerste week heb ik alle vestigingen bezocht om met verschillende mensen kennis te maken. Iedereen was supervriendelijk en geïnteresseerd, niet alleen in mijn cv maar ook in mij als mens. Dat had ik tijdens de sollicitatieprocedure ook al gemerkt maar die hoge verwachting werden dubbel en dwars waargemaakt.”

Bijleren op het gebied van bedrijfswagens

Op het gebied van bedrijfswagens moest Miguel zijn kennis nog wat bijspijkeren. Daarom werd hij gekoppeld aan sales-collega Stanley Beurskens, accountmanager Bedrijfswagens bij de vestiging in Venlo. “Drie weken ben ik met hem op pad geweest en heb ik heel veel geleerd: over de bedrijfswagens zelf, maar ook hoe hij gesprekken aangaat met klanten. De tijd vloog echt voorbij.”

Ook op persoonlijk vlak klikte het tussen beide collega’s. Nog steeds hebben ze bijna dagelijks contact. Maar na drie weken jeukten Miguels handen ook om zelf aan de slag te gaan. Hij kon meteen aan de bak. “Mijn voorganger heeft natuurlijk al veel in gang gezet. Naast nieuwe contacten leggen heb ik dus ook al verschillende bedrijfswagens mogen afleveren. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met bestaande klanten en aan die relatie te werken.”

“Die vrijheid vind ik juist zo fijn”

Contact leggen en onderhouden vormt de basis voor Miguels werk, iets wat hem gelukkig goed ligt. “Ik ga vrij makkelijk het gesprek aan en heb er geen moeite mee om initiatief te nemen. Dan loop ik gewoon vrijblijvend ergens binnen, bijvoorbeeld omdat ik oude bussen op de stoep zie staan. “Ik houd het graag persoonlijk en zorg ervoor dat klanten weten wie ze kunnen bellen als ze iets nodig hebben. En ik ben flexibel. Sommige ondernemers willen graag buiten werktijd afspreken. Dat kan; ik beheer mijn eigen agenda. Die vrijheid vind ik juist zo fijn.”

Uitdagingen in de automotive

Door de vele ontwikkelingen in de bedrijfswagenbranche worden ondernemers momenteel met veel uitdagingen geconfronteerd. En dus ook Miguel. Soms gaat het nog even boven zijn pet. “Indien nodig neem ik wat tijd om het goed uit te zoeken voor ik een vraag beantwoord. Klanten hebben daar helemaal geen moeite mee, zij willen vooral juist geïnformeerd worden. En dat gebeurt ook snel, daar zorg ik wel voor.”

Als accountmanager Bedrijfswagens vertegenwoordigt Miguel vooral MAN. Een sterk merk dat sommige klanten speciaal aantrekt. Maakt dat zijn werk eenvoudiger? “Niet perse”, legt Miguel uit. “MAN zit in het hogere kwaliteitssegment en dat zie je overal in terugkomen. Maar als je met klanten een proefrit maakt, zijn ze over het algemeen super enthousiast. Dat is heel leuk. Het rijdt eigenlijk net zo comfortabel als een personenwagen.”

“Je ziet vaak een verschil tussen zelfstandigen en grote bedrijven. Een zelfstandige gaat waarschijnlijk ook privé met zijn bus rijden. Die wil gewoon een ‘dikke’ bus met mooie wielen en allerlei opties. De inkoper van een groot bedrijf let weer op hele andere dingen. Bovendien gaat het dan vaak over de levering van meerdere wagens tegelijk. Ik vind het allebei leuk om te doen.”

Werken bij Den Engelsen

Een hoogtepunt in de nog korte carrière van Miguel bij Den Engelsen is de verkoop van vijf bussen in één keer. “Wel aan een bestaande relatie, maar de deal heb ik zelf gemaakt. Dat gaf echt een enorme kick”, vertelt Miguel enthousiast. Ook collega’s leefden ontzettend mee. “Ik kreeg allerlei felicitaties, ook van mijn directe leidinggevende en van Michel den Engelsen zelf. Die betrokkenheid en waardering van iedereen, dat vind ik echt heel gaaf.”

De korte lijnen binnen Den Engelsen vormen voor Miguel dan ook het grootste verschil met de bedrijven waarvoor hij eerder werkte. “Iedereen staat voor je klaar en je kunt elke collega rechtstreeks bereiken, ook de directeur. Het is gewoon echt een familiebedrijf.”

Ook bij ons werken? Bekijk onze vacatures!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief