Klant aan het woord: Fried van de Laar
Jan en Ben over de duurzame transformatie van Fried van de Laar Groep. Na het overlijden van hun vader in 2020 hebben ze zich vastberaden gericht op duurzaam leven en bouwen. Hun eigen pand, voorzien van geavanceerde technologie en 800 zonnepanelen, dient als levend bewijs van deze toewijding. In de wereld van retail en restyling delen ze eerlijk hun stap richting duurzame mobiliteit, met een proactieve benadering en de inzet van een Volkswagen ID.Buzz voor ervaring met elektrisch rijden. Een krachtig verhaal van ondernemers die duurzaamheid niet alleen omarmen, maar ook de weg effenen voor een groenere toekomst met realistische stappen en tastbare resultaten. Ontdek waar zij tegenaan lopen in hun weg naar duurzaamheid in dit artikel!
Duurzaam investeren, maar niet voor de show
Sinds het overlijden van hun vader Fried in februari 2020 staan Jan en Ben samen aan het hoofd van dit ambitieuze bedrijf. De taakverdeling is helder: Jan werkt ín het bedrijf, Ben werkt aan het bedrijf. “Ik leg het contact met klanten en zorg ervoor dat projecten worden aangenomen”, vertelt Jan. “Daarna draag ik het stokje over aan onze projectleiders en projectteams. Ben houdt zich bezig met de ontwikkeling en groei van ons bedrijf.” Ben vult aan: “Ik bouw aan de interne processen en het stroomlijnen daarvan, zodat zij – met een knikje in de richting van zijn broer – gas kunnen geven.”
Voorbeeldpand
Fried van de Laar is gespecialiseerd in retail en restyling. In veruit de meeste gevallen betreft dit het ombouwen van supermarkten naar een nieuwe winkelformule of huisstijl. Ook kantoor-restyling is een belangrijke tak van sport, met veel aandacht voor uitstraling, sfeerbeleving en duurzaamheid. Het eigen pand aan de Handelsweg in Best is daar een sprekend voorbeeld van.
Jan: “We streven als bedrijf naar duurzaam leven en bouwen, en dat laten we ook zien. In ons eigen pand zijn allerlei technieken toegepast om het energieverbruik terug te dringen en warmteverlies tegen te gaan. Waar mogelijk hebben we gebruik gemaakt van gerecyclede materialen en op het dak van onze bedrijfsgebouwen liggen ruim 800 zonnepanelen.”
Prestaties
Met zo veel zonnepanelen staat er vast een rij laadpalen en stekkerauto’s op het terrein. “Nog niet”, lacht Ben. “We willen heel graag elektrificeren maar op dit moment is dat nog niet realistisch.” “We lopen tegen de beperkingen aan zoals laadvermogen, trekkracht en range”, vult Jan aan. “Maar ook het probleem dat de stroomaansluiting op onze bedrijfslocatie niet verzwaard kan worden. Overdag wekken we zelf voldoende op, maar dan zijn de werkbussen er niet. Die moeten juist ’s nachts laden, zodat ze ’s morgens met een volle accu klaar staan voor de werkploegen.”
Laden
Dat laden komt met werkbussen natuurlijk extra nauw. Ben: “De afspraak is: aan het eind van de werkdag met een volle tank wegzetten. Een enkele keer wordt dat vergeten, maar met een eigen tankstation op het terrein is dat bij dieselbussen nog te overzien. Met een elektrisch voertuig wordt dat anders. Heeft die ’s morgens een lege accu, dan staat de hele ploeg te wachten tot ‘ie geladen is. Allemaal verloren tijd, funest voor de planning. En die is bij ons heilig, want een goede planning maakt dat projecten soepel en vlot verlopen. Dus die laadprocedure zullen we flink moeten aanscherpen.”
Minimaal gelijkwaardig
“We hebben het voor onszelf simpel gemaakt en besloten nog één cyclus door te gaan op verbrandingsmotoren. Maar dan wel de schoonste die er rondrijden, dus alles Euro6. Daarom hebben we de wat oudere bussen versneld uitgefaseerd. Medio 2024 komen de laatste nieuwe binnen.”
“De wetgeving loopt voor op de technologie en ook op wat fabrikanten en dealers kunnen leveren. Nu is het nog een keuze, maar het punt waarop het dwingender wordt, komt steeds dichterbij. Amsterdam gaat al in 2030 alle benzine- en dieselauto’s uit de binnenstad weren. Hopelijk is er tegen die tijd een geschikte elektrische bus die aan onze wensen voldoet.”
“Ons beleid is: zo duurzaam mogelijk investeren, maar niet voor de show. Qua prestaties moet het minimaal gelijkwaardig zijn aan wat we nu hebben, zoals bij het elektrisch gereedschap. Daarmee hebben we een proef gedaan en dat bleek al vrij snel competitief. Toen zijn we versneld overgestapt. Maar bij de bussen is dat helaas nog niet het geval.”
Ervaring opdoen
Afwachten dus? “Dat nu ook weer niet, nuanceert Jan. “We hebben een Volkswagen ID.Buzz om ervaring op te doen met elektrisch rijden, en tegelijkertijd wat weerstand weg te nemen. De mensen die bij ons werken, rijden privé over het algemeen in een benzine- of dieselauto en zullen ook niet snel overstappen op elektrisch. Ze hebben bijvoorbeeld last van range-stress. Daarom geven we de ID.Buzz steeds aan een andere ploeg mee, zodat ze zelf kunnen ervaren hoe dat is. Iedereen noteert hoe ver er gereden is, wanneer er geladen is, enzovoorts. Allemaal input die van pas komt als we straks meer elektrische bussen hebben.”
Huidige vloot
Hoe ziet het wagenpark van Fried van de Laar Groep er dan nu uit? “We hebben aparte bussen voor de sloop, bouw, afbouw en het installatiewerk. Eigenlijk zijn er drie verschillende typen: de kleine ploegen, met een beperkte behoefte aan gereedschap, rijden in het type Caddy. Daarna komt de Transporter-variant: volwaardig ingerichte bussen die door hun beperkte hoogte ook geschikt zijn voor stedelijk verkeer en parkeergarages. En tot slot de grote bussen, Crafters, ingericht met gereedschap per discipline.”
Natuurlijk rijden er ook personenwagens rond voor de projectleiders, en poolauto’s voor kantoormedewerkers. Er is een eigen transportafdeling met vrachtwagen in de herkenbare gele kleur, en er zijn BE-opleggercombinaties met een trekker. En ohja, een pick-up met V8 motor. Jan: “Daar zouden onze mensen het liefst in rijden. Het gebrul van die motor, dat vinden ze echt mooi. Maar ze snappen gelukkig ook heel goed dat we als bedrijf streven naar duurzaamheid.”
Duurzaam racen
Hoe rijmen de broers die duurzame ambitie met dat andere bedrijfsonderdeel, Fried van de Laar Racing? Ben: “De Dakar-rally is het tweede grootste autosportevenement ter wereld. Al in 2020 heeft de organisatie een visiestuk neergelegd: in 2030 moeten alle deelnemers gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen. Voor de fabrieksteams wordt die regel al in 2026 van kracht. Er wordt nu volop geëxperimenteerd op dat gebied, maar in de vrachtwagenklasse vooral door privéteams, niet door vrachtwagenfabrikanten. Daardoor duurt het allemaal veel langer.”
Jan: “We hebben als team tien jaar op rij deelgenomen aan de Dakar Rally én de race tien keer uitgereden. Dat was echt geweldig, maar het is een bewuste keuze om er tijdelijk een punt achter te zetten. Natuurlijk volgen we de ontwikkelingen op de voet zodat we later, als de tijd rijp is, weer kunnen instappen met iets heel nieuws. Hybride of misschien wel volledig elektrisch.”
Ben: “Racen is voor ons een side-business. Onze focus ligt nu 100% bij de groei van Fried van de Laar Groep. Alle tijd die we niet aan de Dakar Rally besteden, komt ten goede aan het bedrijf. Daarmee leggen we de basis voor een nieuwe deelname in de toekomst. Een rationeel besluit, maar we missen het wel hoor.”
Blik vooruit
Jan is het daar volledig mee eens, al vindt hij ook: “We moeten wel reëel zijn. Een dieselmotor wordt tegenwoordig bijna als ‘fout’ bestempeld, maar het is geen gemakzucht. Voor het aannemersbedrijf is onlangs een nieuwe vrachtwagen geleverd; op diesel. We hebben op alle mogelijke manieren geprobeerd om het elektrisch voor elkaar te krijgen, maar dat is er gewoon nog niet. En als je die truck dan hier de plaats op ziet rijden, word ik daar toch heel blij van. Laten we vooral ons nuchter verstand blijven gebruiken en naar voren kijken. Het gaat echt wel de goede kant op.”
OVER DEN ENGELSEN
“Michel Den Engelsen kennen we al heel lang, net als zijn vader. Zelfs nog uit de tijd bij MAN Volkswagen. We zijn eigenlijk steeds met hem meeverhuisd. Onze accountmanager Paul is al sinds jaar en dag het vaste aanspreekpunt. Het zijn gewoon hele fijne mensen. Ze denken zo’n beetje zoals wij en pakken ook gewoon zelf mee aan. Michel komt bijvoorbeeld wel eens zelf een bus afleveren. Die betrokkenheid bij de business, dat past perfect bij ons en bij onze bedrijfscultuur. We gaan allebei voor het beste eindresultaat.”